divendres, 28 de març de 2008

PRESENTACIÓ CERTAMEN 2008

ORGANITZAT PER L'AGRUPACIÓ MUSICAL SENIENCA

PATROCINA:

 • Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya
 • Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya
 • Ajuntament de la Sénia
 • Diputació de Tarragona
 • Fundació Caixa Tarragona

Els dies 19, 20 i 26 d’abril de 2008 es celebrarà a la Sénia (Tarragona) el II Certamen de Bandes de Música Vila de la Sénia. Aquest és l’únic certamen de Bandes de Música que es fa en territori català i que en la seva II edició assumeix un important repte que és el de la internacionalització. D’entre les 30 bandes inscrites hem de destacar que 10 d’elles han estat estrangeres. D’aquestes són 12 les que concursaran distribuïdes en dos caps de setmana i segons la quantitat d’integrants.

Les Comarques de l’Ebre en general i la comarca del Montsià, en particular, tenen una llarga tradició de música de banda i creiem que és fonamental consolidar espais per a poder gaudir i projectar la música simfònica de qualitat de les formacions de vents com una clara manifestació de la nostra cultura musical més arrelada a algunes de les comarques del sud del nostre país. L’organització d’aquest certamen es l’aposta que des de l’Agrupació Musical Senienca hem volgut oferir i fer participes a totes les institucions, entitats i empreses que d’una manera o altra volen recolzar la cultura musical de banda. És un compromís ferm per dinamitzar i donar visibilitat al treball que des de les entitats musicals es porta endavant dia a dia, treball encara desconegut i molt allunyat de la consideració artística de la que realment es mereixedor. Potenciar valors artístics, socials i pedagògics dintre d’una formació musical com la banda de música, es invertir en la formació d’una societat més culta, i la implicació de tots els membres que la conformen serà necessària per a poder donar visibilitat i continuïtat a la història i la cultura dels nostres pobles.

La segona edició d’aquest certamen te com a objectiu principal assolir el projecte com un referent musical a tot arreu, una cita regular per als amants de la música on donar a conèixer la banda de música com una eina cultural de futur. Aquest es el nostre compromís per amb la cultura, per això un director tècnic i un jurat, tots ells de reconegut prestigi internacional, així com 12 formacions musicals amb un currículum musical i amb molts de premis aconseguits a llarg de la seva trajectòria, han de ser la millor garantia per a poder aconseguir projectar el nostre país arreu del món.

DESENVOLUPAMENT

El Certamen consta de 3 seccions:
 • 3a Secció: Fins a 50 músics. Dissabte 19 d’abril de 2008
 • 2a Secció: De 51 a 70 músics. Diumenge 20 d’abril de 2008
 • 1a Secció: de 71 a 100 músics. Dissabte 26 d’abril de 2008

L’hora de començament de cada secció serà les 17 h cadascun dels dies. Una hora abans hi haurà una desfilada de les bandes participants.

La segona edició d’aquest certamen ha rebut un total de trenta bandes inscrites repartides per tot l’Estat Espanyol i Portugal, de les que es va realitzar una selecció per tal de escollir les bandes participants. Els criteris que s’han tingut en compte per a la selecció d’aquestes bandes han sigut:

 • Currículum
 • Trajectòria Musical en els últims anys
 • Material audiovisual lliurat a l’organització
 • Territorialitat

Cada banda interpretarà:
 • un pasdoble o marxa de desfilada de lliure elecció i no puntuable
 • un pasdoble de presentació del Certamen de lliure elecció i no puntuable
 • l’obra obligada del Certamen
 • Una obra de lliure elecció amb una duració recomanada de 15 minuts (+/- 5 minuts), preferiblement composada per a banda de música.


Participaran un total de 12 bandes simfòniques no professional, 4 en cada categoria, i son les següents:

SECCIÓ PRIMERA [d’entre 6 bandes inscrites]
  1a. Banda Escola de Música de Beade [Galicia]
  2a. Societat Musical La Alianza de Vinaròs [Comunitat Valenciana]
  3a. Asociación Banda de Música de Getafe [Comunitat de Madrid]
  4a. Banda Nova Sinfónica Portuguesa [Portugal]


SECCIÓ SEGONA [d’entre 8 bandes inscrites]
  1a. Unió Musical de Xeraco [Comunitat Valenciana]
  2a. Agrupació Musical Rapitenca [Catalunya]
  3a. Unió Filarmónica de Troviscal [Portugal]
  4a. Cercle Musical Primitiva d’Albaida [Comunitat Valenciana]


SECCIÓ TERCERA [d’entre 16 bandes inscrites]
  1a. Sociedad Musical Virgen de Gracia de Chella [Comunitat Valenciana]
  2a. Banda Municipal de Música de Pinto [Comunitat de Madrid]
  3a. Sociedad Filharmónica Nuestra Sra. del Carmen de Salteras [Andalusia]
  4a. Agrupació Musical Santa Cecília d’Ador [Comunitat Valenciana]


Els premis seran:
 • secció primera: 1r premi: 4.000 €. 2n premi 3.000 €
 • secció segona: 1r premi: 3.500 €. 2n premi 2.500 €
 • secció tercera: 1r premi: 3.000 €. 2n premi 2.000 €


A més les bandes guanyadores de cada secció actuaran al cicle de música organitzat per la Fundació Caixa Tarragona a la tardor de 2008.

LES BANDES DE MÚSICA DEL MONTSIÀ


Aquest audiovisual presenta un recorregut per la història documental de les bandes de música del Montsià. A partir del testimoni directe dels seus protagonistes s'exemplifica la tasca cultural i social que han desenvolupat les entitats musicals al llarg de la història, sovint centenària, demostrant que els vincles van més enllà de la música.

dijous, 27 de març de 2008

EL TREBALL DE LES BANDES DE MÚSICA


Aquest vídeo vol ser una aproximació al treball d'una banda de música abans de preparar un concert. Es va editar en motiu de l'exposició "Viu la música amb les bandes del Montsià", el 2004, coincidint amb el Centenari de l'Agrupació Musical Senienca".